کدخبر: ۸۸۷۱۰
۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۴۸
چاپ

دلخوشی عشایر به ایل راه‌ها؛

بهار خوش یمن برای عشایر لنده

رئیس اداره امور عشایری شهرستان لنده گفت: در حال حاضر و در فصل زمستان مشکلی در حوزه راه‌های عشایری لنده نداریم و بازگشایی راه‌های عشایری هم‌زمان با آغاز فصل کوچ صورت خواهد گرفت.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «خبرلنده» نغمه زیبای کوچ کوچ عشایر، نغمه‌ای که می‌شد آن را در نی‌لبک ایلیاتی‌ها، نقش قالی و گلیم‌های زنان و حکایت‌های پیران و شوق کودکان ایل از تولد بره‌ها و بزغاله‌ها در مسیر کوچ، دید و شنید. آری این بود نغمه زیبای کوچ عشایر از زرد کوه بختیاری تا قاش مستان دنا و تا پازن پیر زاگرس.

آری کوچ عشایر، بهارها و پاییزها که می‌آمدند ایل قصد سفر می‌کرد؛ باروبنه خود را می‌بستند و با موسیقی زنگوله‌ها و نوای هی هی چوپانان کوچ از قشلاق به ییلاق آغاز می‌شد و از زمستان‌های سرد سردسیر و تابستان‌های داغ گرمسیر به‌سوی بهار، آنجا که چشمه‌ها جوشان، دشت‌ها سبز و رودها خروشان بودند شوق رفتن و عزیمت می‌کرد.

آن روز با یاد «مال کنون» دل از دیاری برای رهایی از سرما می‌کندند از کهنگی و یکجانشینی، دل به کوچ می‌سپردند و چون رودهای بشار، مارون و زهره جاری می‌شدند و به سمت تازگی می‌رفتند.

آری آن روز ایل بود و «ایل راه» و «ایلدار» که ایل را از کوه‌ها و دره‌های صعب‌العبور «کوه سیاه لنده» و دشت های موگرمون به‌سلامت می‌گذراندند و به ماهورها و دشت‌های «گچساران» و «خوزستان» و «فارس» می‌رساندند.

 

بهار خوش یمن برای عشایر لنده

امروز عشایر در نبود ایل راه برای استراحت در مسیر کوچ نیز جایی ندارند، بسیاری از استراحت گاه‌ها به منطقه گردشگری تبدیل‌شده و برخی دیگر هم به دلیل بوته کنی در زمان بهار بسته می‌شود.

باید بدانیم که لنده یکی از شهرستانهای کهگیلویه و بویراحمد در شمال شرقی این دیار چهار فصل در همسایگی دهدشت، چرام و بهمئی قرار دارد .

این شهرستان که دارای آب و هوایی چهار فصل استان، جمعیت زیادی از عشایر سرزمین چهار فصل را به خود اختصاص داده که بیشتر این عشایر در منطقه کوه سیاه لنده و موگرمون سکنی دارند و مهمترین مشکلات آنها در بهار و حتی پاییز زمان ییلاق و قشلاق، ایل راه‌ها و جاده‌های عشایری است.

سید صفدر نیک آئین در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «صبح زاگرس» در خصوص آخرین وضعیت خدمات‌رسانی به عشایر شهرستان لنده را تشریح کرد: عشایر از حمله قشرهای زحمت جامعه هستند که حقیقتاً باتوجه‌به نیازمندی‌های که در حوزه‌های مختلف دارند مورد بی‌مهری قرار گرفتند.

رئیس اداره امور عشایری شهرستان لنده افزود: باتوجه‌به زیست‌بوم و سبک زندگی عشایر در همه جای ایران اسلامی وضعیت توپوگرافی مناطق عشایری نیز کاملاً متفاوت است و همین مسئله کار خدمات‌رسانی را سخت می‌کند.

وی تأکید کرد: کوهستانی بودن تمامی مناطق عشایری و صعب‌العبور بودن این مناطق باعث شده است تا هزینه‌های خدمات‌رسانی به آنان باتوجه‌به شرایط مکانی و جاده‌ای نیز چندین برابر شود.

بهار خوش یمن برای عشایر لنده

نیک آئین گفت: عشایر ما باتوجه‌به توپوگرافی شهرستان مظلوم هستند؛ ولی باتوجه‌به روحیه ایثارگری که در دوران دفاع مقدس دارند ثابت کردند و با تقدیم چندین هزار شهید دین خود را به انقلاب اسلامی ادا کردند.

وی افزود: پیگیری‌های زیادی از طریق استان کشور داشتیم که نتایج این پیگیری‌ها باعث شده است که بیش از ۶ دستگاه پل در مسیر دلی مهرجان داریم و در منطقه کوه سفید بیش از ۱۰ دستگاه پل داریم که احداث و یا در حال احداث هستند.

رئیس اداره امور عشایری شهرستان لنده گفت: اگر این پل‌ها در مسیر جاده‌های عشایری امسال احداث نمی‌شد قطعاً بخش اعظمی از مسیر راه توسط سیلاب از بین می‌رفت که باز هم باید میلیاردها تومان برای بهسازی و بازسازی جاده‌های عشایری هزینه می‌کردیم.

وی در ادامه افزود: شهرستان لنده دارای ۹۰۰ خانوار عشایری است که عمده این عشایر در مناطق کوهستانی کوه سفید، کوه سیاه، دلی مهرجان، دلی خیار کار ساکن هستند که از آغاز فصل کوچ در این مناطق ساکن هستند تا نیمه اول مهرماه که فصل بازگشت به مناطق ییلاقی است.

بهار خوش یمن برای عشایر لنده

نیک آئین گفت: ما هرساله بیش از ۳۰۰ کیلومتر از راه‌های مناطق عشایری را در کمترین زمان ممکن بازسازی می‌کنیم که امسال و در ابتدای فصل کوچ به واسطه بارندگی‌های صورت‌گرفته دو بار اقدام به بازگشایی و بهسازی جاده‌های عشایری شهرستان کردیم.

رئیس اداره امور عشایری شهرستان لنده گفت: بیش از ۳۵۰ خانوار عشایری میهمان داریم و ۹۰۰ خانوار عشایر شهرستان لنده را داریم که روزانه به این حجم از عشایر و بیش از ۲۰ هزار رأس دام خدمات‌رسانی داریم.

وی افزود: در فصل زمستان توصیه‌های ایمنی در خصوص چراگاه‌ها و پرهیز از چرای دام در نزدیک مسیل‌ها و دره‌های فصلی از طریق سامانه‌ها پیامکی و مدیریت بحران به عشایر ارسال می‌شود.

نیک آئین تأکید کرد: باتوجه‌به وضعیت بارندگی‌ها و کاهش میزان علوفه کافی برای عشایر تمامی نیازمندی‌های علوفه‌ای دام عشایر از طریق این اداره تأمین و به عشایر در چندین نوبت واگذار می‌شود.

وی افزود: هم اکنون راه‌های عشایری به‌خصوص مناطق دلی خیار کار، کوه سفید و سیاه به دلیل بارش برف کاملاً مسدود هستند و هیچ عشایری در این فصل در این مناطق حضور ندارند تا زمان آغاز فصل کوچ که نسبت به بازگشایی راه‌های عشایری اقدام نماییم.

انتهای خبر/